B. BUGÁR: Prezident zlyhal na celej čiare

08.01.2013 Bratislava

Bratislava 8. januára (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič zlyhal na celej čiare, ale neprekvapil. Po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd a poslaneckého klubu to vyhlásil predseda strany Béla Bugár. Dodal, že Most-Híd podporuje zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej by mal prezident Ivan Gašparovič vysvetliť, prečo sa rozhodol Jozefa Čentéša nevymenovať za generálneho prokurátora. Podporu Mostu-Híd má aj obžaloba na prezidenta z úmyselného porušenia ústavy.

Konanie prezidenta Bugára neprekvapilo, že pretože podľa neho je nositeľom mečiarovskej tradície, "takže pokračuje v šľapajach svojho učiteľa". Dodal, že Gašparovič koná pod taktovkou Smeru. Nevymenovanie Čentéša za generálneho prokurátora je podľa šéfa Mostu-Híd prezidentove najhoršie rozhodnutie, pretože nerešpektuje rozhodnutie Národnej rady SR. "Zabudol na to, že Slovenská republika, je parlamentnou demokraciu, prezident sa nemôže nadraďovať nad parlament," povedal Bugár.

Predsedu poslaneckého klubu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa prekvapil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý vyhlásil termín na podávanie návrhov na kandidáta na nového generálneho prokurátora. "Chceli by sme vyzvať predsedu národnej rady aby zvážil takýto krok," povedal. Podľa neho hrozí, že aj nová voľba generálneho prokurátora bude spochybnená.

Bugár si myslí, že zvoliť nového generálneho prokurátora v súčasnosti v parlamente ani nie možné. Pripomenul, že národná rada zvolila Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora a Ústavný súd SR to nespochybnil. "Neviem povedať, že akým spôsobom sa chce vysporiadať nová národná rada - osemdesiattrojka s touto záležitosťou," povedal Bugár. Zdôraznil, že Most-Híd určite nebude navrhovať nového kandidáta na generálneho prokurátora. Predložiť vlastného kandidáta do voľby neplánujú ani ďalšie opozičné strany.
 

Vyberte región